Wat is gameverslaving?
Schermgebruik kinderen

Wat is gameverslaving?

Tegenwoordig is verslaafd zijn aan gamen net zo heftig als andere verslavingen (drugs, alcohol). Games zijn tegenwoordig ontzettend gedetailleerd op grafisch gebied, realistische personages, verhaallijnen en moeilijkheidsgraad. Dit zorgt voor een enorme hoeveelheid mensen die dagelijks urenlang aan het gamen zijn. Niet alleen kinderen maar ook volwassenen brengen veel tijd door achter consoles en computers. Wanneer gamen boven vrienden, relaties, werk en/of familie gezet wordt, spreken we van gameverslaving. Het dagelijks leven wordt dusdanig verstoord dat de aandacht die nodig is voor school, werk en sociale contacten voor een groot deel ontbreekt met soms zelfs het stoppen hiervan als gevolg. Wat kan beginnen als hobby op jonge leeftijd, kan later veranderen in een verslaving die het dagelijks leven overneemt.

Onderzoek wijst uit dat 1 miljoen mensen in Nederland gamen. Daarvan is 2% verslaafd. Het gaat dan om 20.000 duizend mensen die game verslaafd zijn. Jongeren die gebrek aan zelfvertrouwen en sociale vaardigheden hebben zijn vatbaarder voor overmatig gamen dan jongeren die deze vaardigheden wel hebben. Hetzelfde geld voor jongeren met ADHD, autisme en een licht verstandelijke beperking.

Het wijzen op de risico’s van gamen is erg belangrijk voor kinderen. Ga met hen in gesprek en vraag wat voor hen de limieten zijn van schermgebruik. Neem hiervoor de tijd. Wanneer u in gesprek gaat met uw kind zult u draagvlak creëren. U zult zien dat de afspraken die u maakt met hen sneller geaccepteerd worden dan wanneer er harde consequenties aan vast zitten. 

Afspraken maken over het aantal uren dat gegamed wordt op een dag is de belangrijkste preventiemaatregel. Met Gametimer stel je samen met je kind de limieten vast en zorg je ervoor dat de afspraken nageleefd worden. De tijden kunt u gemakkelijk in de app instellen en deze worden gesynchroniseerd met de fysieke Gametimer. Uw kind kan hierna de Gametimer zelf gebruiken en zijn/haar eigen tijd indelen. 

 

Reactie plaatsen