Wat is de 20-20-2 regel?
20-20-2 regel

De 20-20-2 regel

Officiële regels op het gebied van schermtijd kennen we helaas niet, wél zijn er bepaalde richtlijnen. De 20-20-2 regel is een richtlijn die bedacht is door oogartsen speciaal voor kinderen gericht op het behoudt van hun ogen.

Kijk je 20 minuten naar een scherm neem dan vervolgens een pauze van 20 seconden. Zorg ervoor dat je elke dag 2 uur naar buiten gaat. Naar school fietsen of de pauzes op school mogen hierbij worden meegerekend. Buitenlicht voor kinderen in ontzettend belangrijk. Door het buitenlicht worden bepaalde stofjes in de ogen aangemaakt die de cellen rond het oog beschermen.

Bijziendheid is een steeds voorkomender probleem onder kinderen. Dit komt alsmede doordat kinderen steeds minder buiten spelen en steeds meer achter beeldschermen zitten.  Maar wat is bijziend zijn precies? 

Bijziend is het hebben van een min sterkte en hierdoor dus een min-bril dragen. Wanneer je bijziend bent zie je van dichtbij goed maar dingen die verder weg staan zie je niet meer scherp. Dit zorgt voor vele problemen zoals met autorijden, tijdens het sporten of het zien van alledaagse dingen op afstand.

Als bijziendheid wordt geconstateerd is het van belang maatregelen te treffen. Als je dit niet doet kan het zorgen voor hoofdpijn, pijn aan de ogen en vermoeidheid. De reden hiervan is omdat je veel inspanning moet leveren om dingen waar te nemen. Als je deze problemen ervaart breng dan eens een bezoekje aan de oogarts of een opticien om je ogen na te laten kijken. Wanneer je al vroeg bijziend bent loop je een groter risico hoge bijziendheid, slechtziend of zelfs blind te worden op latere leeftijd.

Reactie plaatsen