Mobiel gebruik kinderen
Sociale media

Mobiel gebruik

De mobiele telefoon is door de jaren steeds geavanceerder geworden. Waar vroeger alleen nog maar gebeld en ge-sms’t kon worden zijn de mogelijkheden tegenwoordig eindeloos. Van communiceren in alle vormen en maten tot spelletjes spelen, internetten, (sociale) media platformen en muziek afspelen. Het heeft ervoor gezorgd dat we gemiddeld een maand per jaar op onze smartphone zitten. Uit onderzoek van Simyo blijkt dat voor meer dan de helft van de ondervraagden de telefoon zelfs onmisbaar is. Het onderzoek laat ook zien dat jongeren een langere schermtijd hebben dan ouderen. Een op de vier kinderen zou zelfs problematisch schermgebruik hebben. Problematisch schermgebruik kan drastische gevolgen hebben voor de mentale en fysieke gezondheid. Denk aan computer ogen, overgewicht, hoofdpijn, nek en rugklachten, onrust stress en slecht slapen.

Het volgende probleem voornamelijk bij kinderen is dat mobiel gebruik voor kinderen vaak als veilig gezien wordt. Buitenspelen is een stuk riskanter in de boze buitenwereld waar van alles kan gebeuren. Terwijl we kinderen ondertussen toegang geven tot het internet, een oneindige grote wereld is waar wij zelf heel weinig over weten. Het is namelijk feitelijk dat je binnen 2 klik's van Barbie en opmaakfilmpjes, op een pornosite kan zitten. Deze nieuwe wereld is waarschijnlijk niet de wereld waar u in bent opgegroeid en dus nieuw en onbekend. Zorg er dus voor dat uw kind beschermd is wanneer ze opgroeien met een mobile telefoon. 

De beste manier om uw kind online te beschermen is het installeren van een internetfilter. Hiermee filtert en blokkeert u alle ongewenste inhoud van de browsers waarmee uw kinderen op het internet kunnen. Daarnaast kunnen zelfs de activiteiten van de gebruiker gemonitord worden. Met de filter is het internet waar en wanneer dan ook altijd gefilterd. Klicksafe is een van de grootste aanbieders als het gaat om internet filters.

Cyberpesten is een welbekend fenomeen onder jonge (kinderen). Het moreel kompas is bij kinderen nog niet ver genoeg ontwikkeld om te beseffen wat onderling wel en niet gezegd en verstuurd kan worden. Met online chatten is de drempel nog lager om vervelende berichten, filmpjes of foto’s te versturen. Het zou u niet verbazen dat platformen als WhatsApp, Facebook en Instagram gebruikt worden bij dergelijke pesterijen. Omgevingen als Discord, Snapchat en TikTok zullen u waarschijnlijk wat minder bekend zijn. Het is daarom erg moeilijk om uw kind te beschermen tegen internet pesten. U kunt wel ervoor zorgen dat u veel met uw kind over dit soort dingen blijft praten. Bouw samen vertrouwen op en zorg ervoor dat uw kind zich nooit de schuldige voelt aan deze pesterijen. 

Reactie plaatsen