Sociale media verslaving
Sociale media

Sociale media verslaving

Het gebruik van sociale media is vooral onder jongeren en kinderen zeer populair. Sociale media zijn verslavend doordat men continu op de hoogte wil blijven van alles en iedereen. Daarnaast werken deze platvormen met een beloningssysteem in de vorm van likes, retweets en reacties. Men denk vaak dat ze sociaal en communicatief bezig zijn terwijl de realiteit en offline sociale contacten steeds minder gezien, gesproken en gewaardeerd worden. Wanneer iemand geen dag zonder like, reactie of post kan, wordt er al gesproken van een serieuze verslaving. 

Door de meest geavanceerde algoritmes (die met de dag beter worden en zelflerend zijn) wordt de feed van de gebruiker aangepast op het online gedrag. Dit zorgt ervoor dat er voor iedereen een eigen online wereldje gecreëerd wordt met obsessief gebruik als gevolg. Advertenties passen zich aan op wat jij dagelijks opzoekt op je beeldscherm. Het is zelfs zo dat wanneer je een gesprek met iemand voert over uw huisdieren u snel de volgende dag advertenties kan verwachten van hondenbrokken en katten speeltjes. Dit geheel nieuwe algoritme heeft te maken met het verdienen van geld voor grote bedrijven als Facebook, Instagram en twitter. Voor elke advertentie die getoond wordt aan een gebruiker wordt geld verdiend. Hoe langer iemand dus actief is op een platvorm, hoe meer geld er verdiend kan worden. Alles wordt dus uit de kast getrokken om de aandacht van de gebruiker vast te houden. 

  • Het constant online willen zijn om te kijken wat er gepost/geliked is.
  • Door het gebruik van sociale media minder bezig zijn met offline sociale contacten en activiteiten.
  • School en werk prestaties worden aan de kant gezet of lijden door het gebruik van sociale media.
  • Het zwaar onderschatten van je dagelijkse uren die je besteed aan het bekijken van je sociale media.
  • Jezelf onrustig voelen wanneer je niet kan kijken op Facebook, Instagram of WhatsApp.
  • Het opstaan en naar bed gaan met sociale media.
  • Door overmatig gebruik van sociale media kan je problemen krijgen van je handen en polsen door veel te typen. Het vele typen kan ook spanning in je polsen veroorzaken.
  • Afleiding in het verkeer (in de auto, op de fiets en lopen over straat) door sociale media zorgen per jaar voor veel ongelukken en dodelijke slachtoffers.
  • Mentale gezondheid kan lijden aan de gevolgen van het bekijken van andermans idealistische online werelden. Met als gevolg een laag zelfbeeld, jaloezie en het ongelukkig zijn met je eigen leven.
Reactie plaatsen